Πως φτιάχνουμε γαλέτα

Η γαλέτα είναι ένα είδος αποξηραμένου ψωμιού, το οποίο είναι πολύ σκληρό αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι συντηρείτε για πολύ μεγάλο διάστημα. Όσοι έχουν υπηρετήσει θα την έχουν δεί, αν όχι φάει. Χρησιμοποιείτε κατά κόρον σε όλα τα στρατιωτικά σώματα, παγκοσμίως. Αν φυλαχτεί σε κατάλληλο μέρος μπορεί να κρατήσει και δεκαετίες ολόκληρες, μάλιστα στις ΗΠΑ έχουν σε μουσείο, γαλέτας απο τον εμφύλιο πόλεμο τους. Είτε θέλετε να την έχετε ως φαγώσιμο για έκτακτη ανάγκη, είτε σαν μέσο φύλαξης για αλεύρι η γαλέτα είναι πολύ χρήσιμη

Υλικά
Η αναλογία είναι, για κάθε μια κούπα αλεύρι, προσθέτουμε μια κουταλιά γλυκού αλάτι και τόσο νερό ώστε η ζύμη να γίνει σκληρή, χωρίς να κολάει στα χέρια αλλά ούτε υπερβολικά σκληρή ώστε να σπάει. Με μερικές δοκιμές θα το καταλάβετε.

Συνταγή
Μια πολύ απλή συνταγή είναι η εξής:

4 κούπες τσαγιού αλεύρι σκληρό (αλλά και με άλλου τύπου αλεύρι πάλι θα γίνει)

4 κουταλιές του γλυκού αλάτι

2 κούπες τσαγιού νερό (μπορει να χρειαστεί λιγότερο, ίσως περισσότερο, εξαρτάται απο το αλεύρι)

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε, μέχρι η ζύμη μας να γίνει σκληρή. Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια και φτιάχνουμε τετράγωνα κομμάτια με πάχος 1εκ. Με μια οδοντογλυφίδα, κάνουμε πολλές τρύπες και στις δυο πλευρές, ώστε να ψηθεί η γαλέτα μας καλά, εσωτερικά. Τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά. Αυτό που θέλουμε είναι να ροδίσουν και απο τις δύο πλευρές και όταν τις βγάλουμε να είναι αρκετά σκληρές.

Αφού τις βγάλετε απο τον φούρνο, αφήστε τις γαλέτες για μερικές ώρες να κρυώσουν και να αποβάλουν τυχόν υγρασία. Οι γαλέτες είναι έτοιμες. Αν τις δοκιμάσετε θα δείτε οτι είναι πραγματικά πολύ σκληρές σαν τούβλο. Μπορείτε να τις βρέξετε σε καφέ, τσάι ή νερό για να μαλακώσουν και να τις φάτε απευθείας ή να τις τρίψετε σε μικρά κομμάτια και προσθέτοντας νερό να τις κάνετε σαν μια ζύμη.

Αν θέλετε να τις συντηρήσετε για μεγάλο διάστημα, μπορείτε να τις κλείσετε σε σακούλες με κενό αέρος ή να τις βάλετε σε ενα βάζο απο αυτά με το πλαστικό στο χείλος τους που κλείνει ερμητικά. Αποθηκεύστε τις σε σκιερό και δροσερό μέρος.

About Prepping Survival

Check Also

Ταινία για σπόρους. Seeds: commons or corporate property

Το ντοκιμαντέρ «Seeds: commons or corporate property» αντλεί από τις εμπειρίες και αγώνες των κοινωνικών …

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο